Går man i tankar över att skaffa sig ett körkort är det för många viktigt att välja en trafikskola som erbjuder ett bra pris. Flera trafik- och körskolor har så kallade intensivkurser där olika delar ingår i ett paket.
Intensivkurser
I en intensivutbildning ingår oftast ett teori- och bokpaket, lån av bil när man kör upp, halkkörning och den nyare delen av körkortsutbildningen som kallas för riskutbildning. Del ett brukar kallas för riskettan och är en obligatorisk kurs som innefattar information och kunskap om hur trötthet och andra riskbeteenden, som till exempel att prata i mobiltelefon i samband med bilkörning, påverkar en förare. Den ger också en insikt i farorna med alkohol och andra droger kombinerat med bilkörning. Riskettan ska utföras på en körskola och vara mer än 3 timmar lång.
Del 2 av utbildningen kallas för risktvåan och inbegriper bilkörning på halkbana. Syftet är att man ska lära sig grunderna i att klara av situationer som är riskfyllda och att hantera fordonet på halt underlag. Den här delen av utbildningen brukar vara ca 3-4 timmar lång och ska inte genomgås förrän man kan handskas bra med bilen, det vill säga i stort sett inte förrän man är klar för uppkörning.
Många trafikskolor upprättar utbildningsplaner som är individuella för eleverna. Tillsammans med läraren går eleven igenom vad som fordras för att få ett körkort. Därefter upprättas en plan som är lämplig för elevens önskemål och förutsättningar.
Personalen på trafikskolorna brukar ofta själva rekommendera en intensivkurs som en väldigt effektiv del av trafikutbildningen. Den är anpassningsbar för många och mycket omtyckt.
Trafikskola Vellingeerbjuder en typ av intensivkurs som kallas för "Vellingepaketet". I detta ingår onlinekurser som man kan genomgå ett obegränsat antal gånger, halkkörning, bokpaket, riskettan och 20 körlektioner om 40 minuter per tillfälle.
Trafikskola Malmöerbjuder dig som elev en glädjefylld resa mot ditt körkort. Hos Mårtenssons trafikskola får du en skräddarsydd plan om är anpassad efter förmåga för att inte skapa en ångestladdad resa till körkortet.
Utbildningar
Många trafikskolor erbjuder även andra utbildningar än den kanske mest vanliga utbildningen för personbil, som ger behörighet B. Populära utbildningar är bland annat körkortsutbildning för moped, MC och taxi. Den sistnämnda utbildningen kräver att man sedan tidigare har haft B-körkort i minst 2 år, har fyllt 21 år, att man uppfyller vissa medicinska villkor och inte minst att man fullgör kravet på laglydnad. Efter att man har klarat det teoretiska provet (i tre delar) och ett godkänt praktiskt körprov får man en taxiförarlegitimation (TFL).